Нямало полицейско насилие по случая в Скравена
Нямало полицейско насилие по случая в Скравена / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Не е имало полицейско насилие по случая в Скравена
49431
Не е имало полицейско насилие по случая в Скравена
Министър Цветан Цветанов за случая в Скравена
  • Не е имало полицейско насилие по случая в Скравена
  • Министър Цветан Цветанов за случая в Скравена

Не е употребено полицейско насилие по случая в Скравена, при който две момчета се оплакаха, че за пребити от служителите на реда. Младежите са били задържани в подозрение, че са изрисували свастики и нецензурни изрази върху къщи от селото.

Те се оплакаха, че при разпитите в управлението в Ботевград, полицаите използвали електрошокови палки. Според шефа на областната дирекция на МВР Николай Николов обаче изявленията на едно от момчетата в медийното пространство са защитна реакция от страна на родителите, които смятат, че ще избегнат задържане на децата им. Всички полицаи от управлението в Ботевград ще преминат на полиграфско изследване, обясни вътрешният министър Цветан Цветанов.

Момчетата не са били пребити с електрошокови палки, категоричен е комисар Николай Николов. Той коментира, че такива палки в управлението в Ботевград няма. „Нищо няма да бъде прикрито, но до момента няма данни за полицейско насилие”, каза още Николов.

От 2010 г. към момента има два случая на убити полицаи. Общо девет са случаите на тежки и средни телесни повреди, които са получили служителите на реда, по време на изпълнение на служебните си задължения. 142- ма са пострадалите униформени, които са претърпели различни по вид травми, обясни главният секретар на МВР главен инспектор Калин Георгиев.

„Тъжна статистика. От 2010-а насам спомняте си случая с колегата Любен Митов в Своге, който беше застрелян и загина; спомняте си случая с колегата Бончо Чернев, който след нараняване с нож също загина”, припомни Георгиев.

Главният секретар обърна внимание, че данните от статистиката не служат за оправдание на МВР по повод зачестилите жалби от упражняване на полицейско насилие. Той допълни, че нито едно съмнение за такъв случай не е останало неразгледано.

В изказване в пленарната зала и вътрешният министър Цветан Цветанов отрече твърденията на БСП, че в Скравена полицейски служители са пребили момче с електрошокова палка. Цветанов също акцентира, че такава палка няма на въоръжение в областна дирекция София. Той обясни още, че повод за арестите станали изрисувани на много сгради свастики.

Нямало полицейско насилие по случая в Скравена
netinfo


„На 11 януари са направени пълни самопризнания затова кои са извършителите на тези деяния. Въпросното момче, което вчера беше показано с медицинското свидетелство, е освидетелствано на другия ден - ден 12-ти, и винаги могат да останат съмнения. Нека да чуем и двете страни”, заяви вътрешният министър.

„Това момче преди една година е загубило възможността да реализира мечтата си да стане служител на МВР, защото след футболна среща на територията на София, той заедно с други негови съратници са мятали камъни и бутилки по превозните средства. С определение на Софийския районен съд това момче е понесло наказание за седем дни да бъде в сградите на МВР. За това, което то е направило, знаете, всяко едно лице би могло да изгради и защитната теза, която могат да направят със съдействието и на неговите родители, и да се създаде политическия оттенък. От проверката, която е извършена, няма данни за полицейско насилие. Въпросната палка е електронна и просто няма на въоръжение в областна дирекция София”, обясни още Цветанов.