Няма внос на пъпеши от САЩ в България
Няма внос на пъпеши от САЩ в България / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В България няма внос на пъпеши от САЩ, заяви във Варна земеделският министър Мирослав Найденов. Той уточни, че ако се извършва внос, то той е от съседни държави.

Министърът изтъкна още, че страната ни категорично подкрепя решението на Евросъюза, което задължава от 2014 година производителите на храни да изписват на опаковката съдържанието на сол, захар и мазнини. По отношение на прясното месо ще бъде задължително изписването на страната, от която произхожда. "Ние изпреварихме Европа, като въведохме стандартите за храните, където е регламентирано съдържанието на сол, захар, мазнини. А ЕС ще въведе тези изисквания чак от 2014 г.", изтъкна Найденов.

Най-малко 16 души починаха в САЩ след консумация на пъпеши, отглеждани във ферма в щата Колорадо. Плодовете са били заразени с бактерията Листерия моноцитогенес, която причинява болестта листериоза. Заболяването е опасно, защото засяга централната нервна система и може да увреди редица вътрешни органи.

Освен 16-те жертви има и над 75 заразени, като опасенията на здравните власти са, че техният брой ще нараства. Специфичното при листериозата е, че човек може да се разболее от нея два месеца, след като е консумирал заразена храна.

Други новини от Варна