Няма нередности в обучението по религия в училището в Сатовча
Няма нередности в обучението по религия в училището в Сатовча / netinfo

Категорично не се потвърдиха сигналите, че в Средното общообразователно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Сатовча е организирано под натиск над родители и деца обучение по религия – ислям, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Благоевград Огнян Соколов. Това са констатирали експертите от инспектората при вчерашната си проверка, извършена по жалба на жител на Сатовча.

 

Проверяващите са разговаряли с жалбоподателя, след което са се запознали с обстоятелствата на място в училището. Огнян Соколов допълни, че вчера експерти на Министерството на образованието и науката са извършили проверка и за обучението по религия – ислям, в Средното общообразователно училище "Йордан Йовков" в село Рибново в съседната община Гърмен. Тя е била осъществена по заповед на министъра на образованието и комисията ще му докладва за констатациите и заключенията си.

 

Соколов каза още, че досега са извършени редица проверки в училището в Рибново за евентуални нарушения при обучението по религия – ислям, като избираем предмет, но не са констатирани нередности. Относно съмненията и обвиненията, че учителят по религия Мурад Бошнак е неправоспособен, Соколов заяви, че Бошнак има диплома от Висшия ислямски институт в София, която е представена в министерството.

 

Други новини от Благоевград