Няма данни за западнонилска треска у нас
Няма данни за западнонилска треска у нас / снимка: DarikNews.bg
Няма данни за западнонилска треска у нас
31847
Няма данни за западнонилска треска у нас
  • Няма данни за западнонилска треска у нас

Илона Николова от Благоевград, която вчера спешно беше приета във ВМА със съмнения за нилска треска, не е заразена с вируса. Такива на този етап са заключенията от изследвания на медиците в болницата. Все пак тестовете ще продължат, за да се установи категорично, че 55-годишната благоевградчанка не е болна от западнонилска треска.

Ден след като гръцките власти обявиха, че 16 души от Солун са заразени с нилска треска, в България се появиха съмнения, че пациент от Благоевград е с тази диагноза. И въпреки че лекарите обясниха, че вероятността българката да е заразена е по-малка от 10% по информация на Дарик граждани са започнали да звънят в здравно министерство и да питат за опасността.

Първоначалните изследвания на 55-годишната благоевградчанка показват, че се отхвърля съмнението за нилска треска. Според специалистите става въпрос за гноен менингоенцефалит, а не за вирусен. Жената е в тежко състояние и е в кома, уточниха лекарите.

Западнонилският вирус се разпространява чрез ухапване от заразени комари. Болните обаче не са преносители на болестта. В повечето случай заразата преминава с лека температура и болки в мускулите или без никакви симптоми. Усложнения се наблюдават едва в по-малко от 1% от заразените.