Няма да има политически чадър над виновните за трагедията София-Кардам
Няма да има политически чадър над виновните за трагедията София-Кардам / снимка: Sofia Photo Agency
Ще положим всички усилия истината да излезе наяве и виновните да получат наказание, няма да има политически чадър за висши служители. Това каза на среща с близки на 9-е жертви от влака София - Кардам Камен Костадинов, председател на Временната анкетна комисия по проучване на обстоятелствата за трагичния инцидент. По думите на Костадинов в момента се прави финансово-икономическа експертиза за последните няколко години на БДЖ. Той допълни, че комисията е задала конкретни въпроси към Министерство на транспорта и БДЖ за спазването на нормативната уредба за безопасност на движение, състоянието на вагоните и за извършената продажба на по-добрите вагони.

Костадинов поясни, че до средата на месец юни се надява комисията да излезе с обективно заключение и препоръки към Народното събрание за промяна в работата на БДЖ, като целта е да бъдат избегнати подобни трагедии. Комисията обяви, че ще даде на близките всички протоколи от заседанията си до момента, с изключение на един, който е класифициран.

Роднините на жертвите разговаряха с прокурора по случая Валери Мирчев. Те отказаха да дадат информация за срещата си с него. Аргументът им бе, че са подписали декларации за опазване на следствената тайна. Адвокатът на близките Васил Василев обобщи, че те са удовлетворени от работата на прокурор Мирчев до момента и че се очаква още веднъж да бъде удължен срокът на разследването. Той не пожела да коментира пожаро-техническата експертиза.

Други новини от Плевен