Новият Варненски митрополит приема избора си с признателност и обич към Бога
Новият Варненски митрополит приема избора си с признателност и обич към Бога / снимка: БГНЕС

Имам висок дълг - да продължа делото на блаженопочиналия Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, който беше силна личност и направи много в своя живот за просперитета на тази епархия. Това каза пред журналисти новоизбраният митрополит на Варна Йоан и отбеляза, че в тази епархия има и 116-годишно митрополитско присъствие на достойните Варненски и Великопреславски митрополити - Симеон и Йосиф.

Приемам избора ми за митрополит на Варненска и Великопреславска епархия с искрена признателност, с добро чувство и с обич към Бога, заяви новоизбраният митрополит на Варна Йоан. Той каза, че ще му е мъчно за София, въпреки че не е роден в столицата, но отбеляза, че е нейно "духовно чедо". В София съм приел монашеството и съм ръкополаган за епископ в града на Божията премъдрост, отбеляза митрополит Йоан.

В словото си към патриарх Неофит и към Светия синод той каза, че е "призован на историческия Варненски и Великопреславски престол по силата на благата воля на
Всеподателя Бога".

Митрополит Йоан благодари на всички митрополити и духовници от БПЦ, които са му помогнали за неговото духовно израстване, както и на починалия патриарх Максим.

Новият митрополит встъпва в правата си от днес, а утре ще бъде официално въдворен във Варненската и Великопреславска епархия. Светият синод ще препоръча митрополит Йоан на паството му със специално синодално писмо, което ще бъде огласено във всички църкви на епархията.

Отец Василий Шаган от Варна, който присъства на избора на новия митрополит, каза, че всички варненци се радват за този избор, който в навечерието на празниците за Рождество Христово е "като подарък за Варна".

Мелнишкият епископ Серафим, който беше другият кандидат за поста на Варненски митрополит, каза пред журналисти, че новоизбраният митрополит Йоан има повече години опит във всякакви църковни служения, така че е логично той да бъде избран днес. Епископ Серафим пожела на новия митрополит на Варна здраве, духовни сили и радости в служението му.