Новият шеф на ЦИК: Ще изпълнявам закона, искаме честни и свободни избори
Новият шеф на ЦИК: Ще изпълнявам закона, искаме честни и свободни избори / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Новият шеф на ЦИК: Ще изпълнявам закона, искаме честни и свободни избори
71197
Новият шеф на ЦИК: Ще изпълнявам закона, искаме честни и свободни избори
  • Новият шеф на ЦИК: Ще изпълнявам закона, искаме честни и свободни избори

Новоизбраният председател на ЦИК Ивилина Алексиева не видя проблем, че не е избран втори зам.-председател на комисията. В пленарната зала кандидатът на ГЕРБ Маргарита Златарева така и не беше избрана за поста.

„В качеството си на новоизбран председател на Централната избирателна комисия поемам ангажимента да положа всички усилия и да организирам работата на ЦИК по начин, така че да гарантира предстоящите избори; да гарантира честни и свободни избори. На второ място поемам ангажимент да положа всички усилия, на които съм способна, за да изградя една професионална и почтена избирателна комисия с една професионална и почтена администрация към нея при спазване на всички високи стандарти на добро управление - прозрачност, почтеност, граждански контрол, включително и медия", обеща новият председател на ЦИК.

Като председател на Централната избирателна комисия ще изпълнявам закона, заяви Ивилина Алексиева и допълни:

„Изборният кодекс предвижда заседанията на ЦИК да бъдат валидни в случаите, в които присъстват повече от половината от нейните членове, а решенията да се взимат с кворум - 2/3 от присъстващите. Не считам, че има препятствия ЦИК да се свиква на заседание. Ще свикам на заседание ЦИК утре и ще ви поканя", завърши Алексиева.