Нова структура в армията ще ръководи въоръжените сили
Нова структура в армията ще ръководи въоръжените сили / снимка: Impact Press Group
Нова структура в армията ще ръководи въоръжените сили
38371
Нова структура в армията ще ръководи въоръжените сили
  • Нова структура в армията ще ръководи въоръжените сили

Нова структура на въоръжените сили и командния състав на армията одобри парламентът на първо четене при гласуването на промени в Закона за отбраната. Промяната е съгласувана с Бялата книга за отбраната, която дава стратегическите насоки за развитието на армията до края на 2014 г.

С новите текстове ще бъде създадена нова командна структура в армията, която ще ръководи всички видове въоръжени сили и ще координира операциите на военните.

Всички основни структури ще бъдат второстепенни разпоредители на бюджетни кредити и така ще са финансово зависими от военния министър.

От БСП заподозряха, че така се изземват част от отговорностите на началника на отбраната ген. Симеон Симеонов. В същото време министърът на отбраната Аню Ангелов заяви, че в министерството има хора, които пречат на възлагането на обществените поръчки. Затова той е помолил ДАНС да осъществява превантивен контрол и проверки на служителите.

"Безпокои ме, че при поръчките има само един участник, което ме кара да избирам едно решение - да утвърдя една поръчка или да я отхвърля. Второто, което отчитам е, че сред експертите има хора, които се стараят да попречат на изпълнението на една поръчка. Молбите ни към държавната агенция се изпълняват, когато имаме впечатления, че нещо не е наред. Трябва да има превантивен контрол, за да не се стига да опорочаване на процедури с поставяне на изисквания, които автоматично дискредитират трима или четирима кандидати и остава само един", коментира Аню Ангелов.