„Бойко Борисов обещава и след това не изпълнява – това е тежък грях в политиката”. Така лидерът на БСП Корнелия Нинова обобщи най-сериозните според нея грешки на управляващите в интервю за Събуди се” по NOVAНинова посочи още, че министър-председателят „не уважава институциите и държавността, което е катастрофално за един премиер”. „Той не споделя пред парламента плановете си и ангажиментите, които поема. А България все пак е парламентарна република”, коментира още лидерът на социалистите.

ЗА БОРБАТА С КОРУПЦИЯТА
„Политическата класа няма воля да се пребори с корупцията”, категорична бе Нинова. Тя подчерта, че партията й застава зад идеята на президента Румен Радев за създаване на независим орган, който да изкорени корупцията от високите етажи на властта. „Трябва да намерим 15 души в държавата, които да бъдат абсолютно независими и добре платени. А самият закон лесно се пише”, заяви Нинова.

ЗА СЪДЕБНАТА РЕФОРМА
Председателят на столетницата призна, че партиите, включително и БСП, не са „достатъчно активни по темата за съдебната реформа”.

БСП номинира шестима за членове на ВСС

„Имаме желание и воля всички, които са пристъпили закона да си получат наказанията. Искаме това да стане с налагането на бързите и справедливи производства. Съдии трябва да се водят само от закона, а не да взимат решения по политически, икономически или други причини”, коментира Нинова.

ЗА МАЖОРИТАРНИЯ ВОТ
БСП предлага 120-има от народните представители да се избират мажоритарно, а останалите – пропорционално. „Според нашия план човек може да гласува и само мажоритарно, ако реши. Предлагаме обаче смесена избирателна система, защото на референдума не всички се обявиха „за” изцяло мажоритарния вот”, коментира лидерът на столетницата.

БСП предлага да избираме 120 мажоритарни и 120 пропорционални депутати

Социалистите подкрепяли и идеята за намаляване на партийните субсидии. Но не на 1 лев за всеки получен глас, както бе записано във въпросите на референдума, а на 5-6 лева от сегашните 11.

ЗА ПАМЕТНИКА НА БУЗЛУДЖА
БСП иска да придобие от държавата правото за ползване на паметника на връх Бузлуджа за най-малко 10 години. „Първоначално искаме да го консервираме и да спрем разрухата. След това ще съберем екип от архитекти, които да го реставрират. Ще открием и дарителска кампания за събиране на средства за реставрацията”, каза още Нинова.

БСП ще поиска паметника "Бузлуджа" от правителството за 10 години

Тя потвърди, че до края на годината левицата ще има и собствена телевизия. „Това е единственото обещание, което съм дала и все още не съм изпълнила”, категорична бе лидерът на БСП.
nova.bg