Николай Кобляков поиска политическо убежище в България
Николай Кобляков поиска политическо убежище в България / снимка: БГНЕС

Руският активист за човешки права Николай Кобляков, който от понеделник вечер е под домашен арест в София, е стартирал процедура за получаване на политическо убежище в България.

До президента Росен Плевнелиев е внесено искане за предоставяне на политическо убежище, поради заплаха от преследване и злепоставянето му от властите на родната му държава, посочва БГНЕС.

Николай Кобляков беше задържан от българските власти на Летище-София на 29 юли 2014 г. при кацането му с полет от Париж, и няколко дни по-късно освободен от българския арест със забрана да напуска страната. На 1 септември, след постъпване на официално искане от Русия за екстрадиция, СГС наложи на Кобляков мярка за неотклонение "домашен арест" в очакване на приключване на процедурата по екстрадицията.

Официално той е арестуван с издаден от Интерпол червен бюлетин, във връзка с Постановление от 1 февруари 2013 г. на Басманний районен съд - Москва, с което му е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража", заради твърденията на следователя, че не може да открие Кобляков, за да му предяви обвинение. Самото обвинение е за извършване на тежко престъпление - "мошеничество" през 2004-2005 г.

Въпреки че формално е представено, че самото наказателно производство срещу Кобляков е стартирало през 2013, до арестуването му в София той многократно е пътувал извън Франция.