Неврокопската епархия е застрашена от ново разделение
Неврокопската епархия е застрашена от ново разделение / снимка: БГНЕС

Неврокопската епархия е застрашена от ново разделение както между духовниците, така и между вярващите. Такова опасение изказват от Зографския манастир в Света гора в отворено писмо до Негово Светейшество българския патриарх Неофит.

Причината е, че след смъртта на Дядо Натанаил, в митрополията тихомълком започнали да се подменят постове на свещеници, сред които и на архиерейския наместник в Сандански. От Атон изразяват загриженост от това, че по време на предстоящите избори за нов Неврокопски митрополит народният глас може да се обърка с гласа на своеволието.

В откритото писмо йеромонах Гавриил от Зографската Света обител със загриженост разказва за неотдавна преживяното от него в Неврокопската митрополия. Той обяснява, че желанието за мирни и честни избори в епархията е споделено и от игумена на манастира, както и свещениците в него.

Гавриил споделя, че е бил поканен в края на месец декември миналата година да служи в храма „Св. Георги” в град Сандански. Тогава става ясно, че „старите” свещеници в епархията не само, че получават нови назначения, а и подменят постове на други свещеници, включително и на архиерейския наместник в града. Заповедта за назначаването на наместника е била подписана дни преди посещението на йеромонах Гавриил в Сандански, но по време на службата за нея не се споменава и дума. Това, според свещеника дава плодовете на ново разделение между духовници и между миряни.

Уточнявайки, че пише с болка тези редове до Негово светейшество, Гавриил споделя, че, когато пак отиде в града неминуемо от страна на местните ще му бъде зададен въпроса - ние сега какво да правим, кого да следваме?

„И дали ще чуят, когато им отговоря - бъдете покорни на Божията воля и на църковните пастири, след като миряните сами не съзират това покорство от своите свещеници, някои от които със зъби и нокти търсят своята воля”, посочва йеромонахът.

В края на писмото си той уточнява, че не иска отговор от страна на патриарха. Просто поставя въпросите с надеждата да имат отзвук. Подписано с имената на десет свещеника от Зографския манастир, писмото завършва с призив за смирение и признание, че именно патриарх Неофит е човекът, който по-добре познава всички, определени за избор на наследник на покойния дядо Натанаил.