НДСВ: Партията на Янев да се казва „Ред, законност и свръхинформираност”
НДСВ: Партията на Янев да се казва „Ред, законност и свръхинформираност” / снимка: Sofia Photo Agency

Казусът Рибново да бъде обсъден на съвместно заседание на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и правата на човека и вероизповеданията, предлагат от НДСВ. Жълтите смятат, че на него трябва да бъдат поканени представители на спорещите страни, ДАНС, МВР, прокуратурата, съобщи говорителят на партията Станимир Илчев. По думите му е тревожно, че няма тенденция към стихване на скандала, а напротив – към ожесточаване. Той определи като смущаващ енциклопедичния обхват на познанията на лидера на РЗС Яне Янев. Според Илчев спокойно тази партията можело да се нарича „Ред, законност и свръхинформираност”.

 

Той предложи още: „По-уместно е да се започне с осветляване на екипа на г-н Янев, за да се убедим първо в нещо елементарно, с което вече свикнахме – дали там няма висока концентрация на агенти на предишните специални служби. И тук дори с цената на допълнително натоварване на комисията на г-н Костадинов може да се постигне резултат доста бързо. Например, ако намират предизвикателство тези колеги в моите думи, би следвало много бързо сами да поискат разкриване на досиетата им, за да ме опровергаят и да кажат, че съм прекалил. По-нататък не мога да разсъждавам за чадъри – кой ги опъва, кой ги държи, но съгласете, че нямаме прецедент дори в най-бурния период на разцвет на многопартийната система у нас с политически субект, който изпълнява частично функциите на разследване, на репресивен орган, на морална институция и на всичко останало, но не и на част от законодателното тяло на страната”.

 

200 000 лева да бъде глобата за партия, уличена в купуване на гласове, такива законодателни поправки ще подготвят жълтите. Сред предложенията им е и това във всеки предизборен агитационен материал да се записва, че купуването на гласове е престъпление. НДСВ са готови с нов сайт zachistiizbori.bg като част от кампанията им срещу купуването на гласове.