Натикват ни в ъгъла, а можем да помагаме, твърдят офицери
Натикват ни в ъгъла, а можем да помагаме, твърдят офицери / снимкa: Sofia Photo Agency

В България има вакуум в нормативната база за сектор „сигурност” и „отбрана”, а българските офицери могат да бъдат използвани в разработването на тези нормативни документи, заяви председателят на Конфедерацията на обществените организации от сигурността и отбраната Иван Иванов. Той добави, че петнайсетте хиляди души в организацията са партньор на държавните институции, но и техен коректив, както в случая с внесения Закон за отбраната и въоръжените сили.

 

Този проектозакон има много недостатъци и ние сме изпратили становището на Конфедерацията до президента, премиера и министъра на отбраната, посочи Иванов. Според членуващите в организацията офицери за последните 20 години не е правен стратегически преглед на сигурността и страната няма национална военна стратегия. Необходим е още добър Закон за разузнавателните служби и Закон за резерва на въоръжените сили.

 

„Засега няма да търсим представителство като партия, но водим диалог с различни политически сили. Конфедерацията планира участие с мажоритарен вот на местните избори”, каза Иванов.

 

На конференция във Велико Търново бе учредена областната организация на Независимия национален съюз на офицерите от запаса, който е част от Конфедерацията на организациите от сигурността и отбраната.

 

Според председателя на съюза Ангел Тюфекчиев офицерите дълго време са били натикани в ъгъла на обществения живот и по никакъв начин не се използва техният потенциал.

 

Продължилата 20 година реформа в българската армия се е свеждала до механично съкращаване на офицери и включването им в адаптационни програми, които са се оказали абсолютно неефективни. По данни на Независимия национален съюз на офицерите едва 0,5 процента от участвалите в тези курсове са намерили полза от тях.