Настаняват Блажев за месец в психиатрично отделение на затвора в Ловеч
Настаняват Блажев за месец в психиатрично отделение на затвора в Ловеч / netinfo
Един месец в психиатричното отделение на ловешкия затвор ще остане 33-годишният похитител на автобуса София – Варна б. Районният съд в Ловеч постанови постоянна мярка задържане под стража. В затвора ще му бъдат направени различни медицински изследвания, както и тройна съдебно психиатрична и психологическа експертиза, която ще установи мотивите за извършването на деянието.

Блажев има право в тридневен срок да обжалва пред Ловешкия окръжен съд. Делото ще се гледа на 5 февруари от 14.00 часа. Похитителят бе привлечен под отговорност за тежко умишлено престъпление, за което закона предвижда лишаване от свобода от 1 до 8 години. Наложената най-тежка мярка за неотклонение – задържане под стража е заради високата степен на обществена опасност на деянието, както и заради възможността извършителят да се укрие или извърши друго престъпление.

Не бе уважено искането на служебния защитник на Блажев – Пенка Карабова, адвокат от Ловешката адвокатска колегия, която пледира за по-лека мярка. Тя изтъкна, че обвиняемият не е осъждан, оказвал е съдействие на разследването, има постоянен адрес и дете, за което трябва да се грижи.

Съдът изслуша и показанията на психиатъра в Държавната психиатрична болница в Ловеч д-р Митко Митев, който е един от вещите лица, които ще участват в тройната експертиза. Освен това е извършил преглед на обвиняемия в следствения арест. По думите му, Блажев е претърпял катастрофа през 1987 г. с травма на главата, без загубване на съзнание. За кратко е лекуван в неврологичното отделение на болницата във Велико Търново. Лечението е било във връзка със състояния, преценени като припадъци, наподобяващи епилептичните, каза д-р Митев. От тогава тези състояния не са се повтаряли.

През 1996 г. е лекуван в Психиатричната болница в Севлиево с основна диагноза психопатия. Оплакванията, които е имал са били от невротичен и функционален характер, като повишено напрежение, тревожност, емоционална лабилност, невъздържаност. Бил е на дневен стационар. След това не е имал оплаквания, които да налагат специализирано лечение. Д-р Митев посочи, че от събраните данни е ясно, че не е употребявал и злоупотребявал с наркотици. Рядко е употребявал алкохол.

При прегледа преди постъпването в следствения арест и после при престоя е установено, че Блажев се намира в ясно съзнание, контактен, всестранно добре ориентиран, без тежки разстройства на мислите. Становището на психиатъра е, че липсват пречки от медицинско естество да му бъде наложена мярка задържане под стража. Той препоръча да бъде настанен в психиатричното отделение на затвора, където ще бъде наблюдаван в клинична обстановка, като това ще помогне на експертизата да се установи психичното му състояние.

Според д-р Митев експертизата не може да се извърши в следствения арест, тъй като там не може да бъде наблюдаван от медицинско лице и не могат да му се направят необходимите изследвания.

В залата на Районния съд Мирослав Блажев заяви, че искрено съжалява за стореното, и ако може да върне лентата назад, не би го извършил. Той пожела единствено за решението на съда да бъдат уведомени близките му.

Наблюдаващият прокурор Венцислава Кулева каза, че въпреки обясненията, които е дал пред разследващия орган все още не са ясни какви са мотивите за постъпката му. Дори казвал на моменти, че не си спомня какво е вършил в автобуса. След резултатите от балистичната експертиза срещу Блажев вероятно ще се повдигне обвинение за незаконно оръжие, посочи прокурорът Кулева.