Напрежение, ранени и задържани при протеста срещу ромите в „Орландовци (ВИДЕО)
Напрежение, ранени и задържани при протеста срещу ромите в „Орландовци (ВИДЕО) / снимка: БГНЕС
Напрежение и пребити хора при протеста срещу ромите в „Орландовци"
80467
Напрежение и пребити хора при протеста срещу ромите в „Орландовци"
  • Напрежение и пребити хора при протеста срещу ромите в „Орландовци"

Близо 200 души излязоха тази вечер на протест срещу ромите в столичния квартал „Орландовци".

Първоначално протестът беше мирен, но малко след 19 ч. напрежението ескалира и бяха ранени няколко души от ромски произход.

Трима души са били задържани по време на протеста, а десетки са разпознати и се издирват.

Засилено остава полицейското присъствие в квартала, има и линейки. Протестиращите на няколко пъти се опитаха да пробият полицейския кордон, за да стигнат до ромските къщи. В крайна сметка те се разделиха на десетки малки групи и започнаха да шестват из улиците в търсене на хора от ромски произход.

„Тъпяхме ги прекалено циганите, грабят ни, бият ни децата, повече няма накъде. Тези, които ни управляват, да не се крият зад етническия проблем, защото той не е само в „Орландовци" и Гърмен, а в цяла България", възмущаваха се протестиращи.

Жандармерията се опита да отцепи всички изходи в квартала, които водят до ромските къщи.

Към протеста се присъединиха и много футболни фенове, които скандираха „Българи-юнаци", а някои от тях носеха и бухалки. Хора от квартала пък призоваваха за саморазправа с ромите. Почти цялото ръководство на полицията отиде на място в "Орландовци".

Ромите се бяха събрали в някои от махалите и се бяха въоръжили с подръчни материали в очакване на протестиращите.

Повечето протестиращи се бяха разотишли към 23 часа. Утре обаче отново се очаква да се проведе протест срещу ромите в квартала.

До протеста се стигна след меле между роми и българи в събота вечерта. До сбиването, при което пострадаха шестима души, се стигнало след забележка за силна музика.

Жителите на „Орландовци" няколко пъти са правили подписки с искане за повече полиция заради спречкванията, които избухват между българи и роми, уточнява бТВ. Цяла нощ участниците в масовия бой са били разпитвани в полицията.

Двама братя - на 19 и на 23 години, са арестувани за побоя. Полицията още търси кои са другите участници в мелето.

Случаят ще отиде в прокуратурата.