Намалява броят на желаещите да сменят личния си лекар
Намалява броят на желаещите да сменят личния си лекар / снимка: sxc.hu
Намалява броят на желаещите да сменят личния си лекар
65734
Намалява броят на желаещите да сменят личния си лекар
  • Намалява броят на желаещите да сменят личния си лекар

Намалява броят на желаещите да сменят личния си лекар. Това става ясно от статистика на Здравната каса, според която ако през юни м.г. 132 400 здравноосигурени лица в страната са пожелали да сменят общопрактикуващите си лекари, то този юни личните си лекари са сменили едва 114 200 души или с 18 000 по-малко. Най-голям е броят на хората, сменили своето джипи в София - 22 500 души, а най-малък - в Силистра - 1420 души.

Причините за смяната биват основно три - прекратен договор с общопрактикуващ лекар, промяна на местоживеенето на пациента или лични предпочитания към друг лекар. От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари обясняват намаляващия брой желаещи да извършват подобни смени с по-доброто сработване между пациентите и семейните лекари.

Когато пациентите предприемат смяна на общопрактикуващ лекар по лични предпочитания, често се мотивират с твърдението, че досегашният им лекар не е бил достатъчно коректен с тях, обясни д-р Диана Чинарска от Управителния съвет на Българския лекарски съюз.

„Не им е давал достатъчно направления или не са могли да го откриват, когато им е бил необходим. Другият мотив е, когато си сменят местоживеенето, но тогава могат по всяко време в годината да си сменят семейния лекар. Другото е, когато един лекар приключва да работи - по болест, или е решил, че не му е изгодно да поддържа две или три практики в дадени отдалечени села или район”, обясни тя.

Друга лична причина, подтикнала здравноосигурените лица да пожелаят смяна на семейния си лекар, са големите опашки пред неговия кабинет, допълва председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров.

„Сега някой ще каже, че ако много добре е организирана дейността, няма да има опашки. Когато много хора харесват работата на един лекар, там естествено ще има много повече хора, а това изисква време. Трябва да подчертая, че в преобладаващия брой практики на колеги няма система за записване, защото официално няма приета такава, да се каже, че трябва да се записват часове за посещение”, заяви доц. Киров.

Всички здравноосигурени лица имат право да сменят личния си лекар два пъти годишно - през юни и през декември. При промяна на адреса по местоживеене смяна може да бъде извършена по всяко време на годината, припомнят от Националната здравноосигурителна каса.