/ БГНЕС
Два самолета F-35 A извършиха демонстрационен полет и кацнаха в авиобаза Граф Игнатиево в рамките на европейското турне на машината.
 
Става дума за най-новото поколение супер изтребител, почти невидим за радарите, с уникално Стелт покритие, продукт на най-скъпата оръжейна програма в историята на военна авиация за около 1,3 трлн. долара.
 

Министерство на отбраната


Те бяха представени като част от съвместната българо-американска летателна подготовка "Тракийски орел 2017".

Подобен клас самолет каца за първи път на българска писта. Тук самолетите дойдоха от Англия, където също са били демонстрирани, а постоянното им място е във въздушна база Хил в американския щат Юта.
 

БГНЕС



F-35 A е дълъг 15,7 м, развива скорост 1.931 км/ч, управлява се от един пилот и може да пренася полезен товар - бомби с тегло 8160 кг. Девет партньорски държави, сред които Великобритания, Канада, Италия и други имат поръчки за него.
 

БГНЕС
 


F-35 е реактивен многоцелеви изтребител от пето поколение, разработен е от американската компания "Локхийд Мартин". България е третата страна в Европа, където се показва.
 
По повод демонстрацията на самолетите в авиобазата беше генерал-лейтенант Ричард М. Кларк, командващ на 3-то командване на ВВС на САЩ в Рамщайн, Германия. Той заяви, че "това, което се случва, ще направи нашият съюз по-силен".
 

Министерство на отбраната



В "Тракийски орел 2017" ВВС на САЩ участват с изтребители F-15С и екипажи от 122-ра ескадрила от състава на 159-то авиационно крило на Националната въздушна гвардия на щата Луизиана. От българска страна в полетите ще участват самолети МиГ-29, Су-25, Л-39, вертолети AS-532 AL, Ми-24 и Ми-17, както и формирования от Зенитно-ракетни войски.
 
Предвижда се съвместните полети на екипажи от ВВС на България и на САЩ да продължат до юни тази година.
БГНЕС, БТА