Над 5000 са регистрираните деца с умствени и физически увреждания
Над 5000 са регистрираните деца с умствени и физически увреждания / netinfo

От Дома за деца с различни множествени увреждания в Горна баня организират посещение за журналисти днес от 11 часа. Те ще имат възможност да разгледат базата и да се запознаят с три от първите "наематели" на дома.

Над 5000 са регистрираните деца с умствени и физически увреждания в България. У нас нямаше детска градина или училище, където да бъдат събрани заедно деца с различни тежки заболявания, съобщиха от Дома за деца с различни множествени увреждания в Горна баня.

Основен проблем на родителите на тези деца е липсата на място без ограничение в приема, което да позволява на малките да играят със свои здрави връстници, както и липсата на възможност децата да бъдат "оставяни" през седмицата и през уикендите.

Първият дом за деца с различни множествени увреждания и без ограничение в приема е в Горна баня, е посочено в съобщението. За децата с различни заболявания ще се грижат социален и предучилищен педагог, физкултурник, хигиенист, медицинска сестра, психолог и логопед, част от които също имат деца с увреждания.