На камикадзе няма как да се противодейства, подчерта премиерът
На камикадзе няма как да се противодейства, подчерта премиерът / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
На камикадзе няма как да се противодейства, подчерта премиерът
55411
На камикадзе няма как да се противодейства, подчерта премиерът
  • На камикадзе няма как да се противодейства, подчерта премиерът

Премиерът Бойко Борисов отказа да отговаря на въпросите на опозицията. Това се случи по време на парламентарния контрол, на който народните представители настояваха да получат отговори, свързани с критичния доклад на Европейската комисия, финансовата стабилност на страната ни и обстоятелствата около атентата в Бургас.

Борисов се отказа от дебат по водещите теми от седмицата. Единственото, което подчерта е, че камикадзе не може да бъде спряно и такъв атентат е можело да се случи навсякъде.

За по-изчерпателни отговори той посъветва политическите си опоненти да изчакат вторник, когато е обсъждането на вота на недоверие към правителството, защото можело управлението да се смени.

В началото на парламентарния контрол министър-председателят не влезе в конкретика по зададените от опозицията въпроси за финансовата стабилност на страната и за терористичния акт срещу израелските туристи: "Във вторник има вот на недоверие към правителството, така че за един-два дена дали ще информирам, или не - не виждам голяма разлика. А и да има някаква политическа стабилност, явно и това не ви касае. Правим много неща, не виждам смисъл да говорим, тъй като във вторник може да има друго правителство и вие ще го решите".

Ако в началото Борисов беше лаконичен в отказа си да коментира проблемните теми, то по-късно, по време на парламентарния контрол, премиерът аргументира отказа си от дебат с опозицията така: "Ако имаше политическа класа във ваше лице, аз съм готов заедно да седнем и да обсъдим доклада с всички мерки, а вие точно обратното - отивате на вот на недоверие. Какво да си говорим с вас, какво да дебатираме?".

Борисов припомни, че и преди е имало атентати в България и то във времето, когато службите са били в по-добра форма. В крайна сметка премиерът внесе разяснения по темата с атентата на летището в Бургас, като на въпроса на опозицията дали има пробив в системата ни за сигурност, Борисов беше категоричен, че няма застраховка за терористични нападения:

Във връзка с експлозията на летището в Бургас съществуват предположения, но заключения могат да се правят едва, когато има ясна информация за инцидента и то представена на базата на експертизи, допълни още премиерът.