Мюсюлманското изповедание обезпокоено събитията в Гърмен
Мюсюлманското изповедание обезпокоено събитията в Гърмен / DarikNews

Във връзка с последните събития, свързани с мюсюлмани от община Гърмен, ръководството на Мюсюлманското изповедание изразява своето силно възмущение и безпокойство. Това се посочва в декларация на ръководството на Мюсюлманското изповедание в Република България.           

 

"Събитията в Гърмен са подбудени от страна на определени политически лица и кръгове, което е поредно оклеветяване и оскверняване на мюсюлманската общност в България", се казва в документа. Според Изповеданието това е посегателство към конституционните права на мирните мюсюлмански граждани в страната. Начинът, по който се случват тези събития, подбуждат у мюсюлманите болзнените спомени от близкото тоталитарно минало, се отбелязва в декларацията. Създава се недоверие към заинтересованите институции, в частност и към Мюсюлманското изповедание, което е гарант за изповядване на религиозните убеждения, съобразно законите на Република България и Европейския съюз, се посочва в документа.

 

Това поставя основите за поява на различни термини и квалификации, които при некомпетентно интерпретиране засягат религиозните чувства и устои на вярващите. Води до спекулации по отношение на свободата на словото, цели манипулация на общественото мнение и по този начин се явява заплаха за националната сигурност. С тези си действия някои се опитват да поставят рамка върху свободата на изповядване и проповядване на религиозните етично-морални норми, се казва в позицията.

     

Според нея всичко това е предпоставка за нагнетяване на напрежение в обществото, което би довело до религиозна и етническа нетърпимост, пораждащи посегателства върху храмове и отделни лица.