Мюсюлманите могат да останат временно без място за молитва в София
Мюсюлманите могат да останат временно без място за молитва в София / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Мюсюлманите могат да останат временно без място за молитва в София
53965
Мюсюлманите могат да останат временно без място за молитва в София
  • Мюсюлманите могат да останат временно без място за молитва в София

Мюсюлманите в София могат да останат без място за молитва. Куполът на джамията в столицата се е пропукал след земетресението от 22 май и представлява опасност за вярващите.

Министърът на културата Вежди Рашидов инспектира храма и обеща да намери пари за ремонта. Заради безопасността на хората обаче джамията може да бъде затворена.

„Пукнатините са много опасни. При още едно малко клатене, може да рухне и да направим беля. Затова не трябва да рискуваме живота на хората и да затворим за известно време джамията. Ние няма да закриваме джамията. Аз ще намеря пари, моята роля е като министър да търся пари. Жалко е, че този паметник на културата не е пипан години наред. Някой е трябвало да се сети, че тук от време на време трябва да се отделят едни средства. Много хора бяха на власт, защо не се е случило", каза още Рашидов.

Предстои експертите да преценят колко ще струва реконструкцията на храма, каза главният архитект на София Петър Диков. Средствата за ремонта може да се осигурят от европрограми или от фонда за бедствия и аварии, добави Рашидов.

„Трябва да чуя мнението на конструкторите какви точно са уврежданията и какво трябва да бъде направено и тогава ще можем да имаме становище за колко време, колко пари. Ще опитаме джамията да не се затваря, в същото време да бъде осигурена сигурността на хората", заяви Диков.

Главният мюфтия Мустафа Хаджи настоя да се построи втора джамия в София: „Поставяли сме въпроса многократно, че имаме нужда от втора джамия. Ако това се беше случило досега, имаше възможност да се затвори тази. Сега не знам как ще се процедира".

Вярващите няма да могат да се молят и пред джамията при евентуалното й затваряне, тъй като там също е опасно, коментира министър Рашидов. Молитвите пред храма миналата година разгневиха последователите на „Атака" и станаха повод за стълкновения между националистите и мюсюлманите.

Мюсюлманите могат да останат временно без място за молитва в София
netinfo