лични документи
лични документи / netinfo
МВР: Възстановена е работата на системата за издаване на документи
100293
МВР: Възстановена е работата на системата за издаване на документи
  • МВР: Възстановена е работата на системата за издаване на документи
Работоспособността на системата за издаване на документи беше напълно възстановена около 17:00 ч., съобщиха от МВР.
 
По-рано днес стана ясно, че електронната система на МВР за издаване на лични документи се е сринала. Заради технически проблем през днешния ден в почти цялата страна бе блокирано подаването на заявления за издаване на лични карти и шофьорски книжки.
 
Сривът предизвика опашки и напрежение особено в столичния КАТ, където всеки ден до 1000 души подават документи или идват да получат шофьорската си книжка. От МВР отрекоха версията за хакерска атака.

Срив в електронната система на МВР за издаване на документи за самоличност
 
Около 17:00 ч. от министерството съобщиха, че работоспособността на системата вече е напълно възстановена. Дирекция "Български документи за самоличност" пък обяви, че ще работи с удължено работно време, а гишетата ще останат отворени докато всички граждани не бъдат обслужени.
 
Забавяния в системата е имало още в петък. Въпреки че през уикенда се е работило за отстраняване на проблема, рано тази сутрин след по-голямо натоварване системата е блокирала и е направила невъзможна връзката между гишетата и базата данни. Това на практика спря през целия ден подаването на заявления за издаване на лични карти и шофьорски книжки.

Частично е възстановена работата на електронната система на МВР
 
По информация на Младен Петров от служба „Компютърни и информационни системи” в МВР, системата работи от 2010 и подобен срив се случва за първи път.
 
„Констатиран е конкретният проблем за това какво не работи от системата и това е единствено невъзможността при издаване на нови документи за самоличност и съответно шофьорски книжки да се обърне съответното приложение към базата данни. За първи път тук се появява този проблем с това приложение. Тези, които са си подали заявления, те могат да бъдат издадени в момента. Говорим само за новоподадени документи, т.е. граждани, които си подават в момента документите. Това са системи, при които в определен момент се появяват технологични неточности, които трябва да бъдат отстранявани. Профилактика се прави ежемесечно.“
 
Сривът очаквано задръсти пунктовете на КАТ из страната и особено в София, където чакането беше с часове.
 
Потърпевши се оплакаха, че чакат от 8.10 до 13.00 часа за подмяна на шофьорска книжка.
 
В средата на декември отново заради технически проблем в рамките на ден бе недостъпна и онлайн системата на КАТ. Тогава голяма част от функциите й, като например подновяването на шофьорски книжки, справките за глоби и плащанията през електронния портал на „Пътна полиция”, бяха спрени.