/ БГНЕС
Шофьорите, които бъдат уличени в употреба на наркотични вещества и техни аналози, ще дават урина за изследвания. Ако в нея бъдат открити следи от дрога, тогава ще се прави и кръвен тест. Това предвижда проектът за нова наредба за установяване на употребата на алкохол или дрога у водачите на моторни превозни средства. МВР публикува проекта за обсъждане, което ще продължи до 12 юни.
 
Новата наредба трябва да смени действащата сега Наредба №30 от 2001 г., в която имаше множество вратички, през които опитни адвокати измъкваха своите клиенти. Според новите правила кръв или урина ще може да взема не само лекар, а и друго медицинско лице, което е упълномощено от шефа на болничното заведение.
 
Кръвта за изследвания вече няма да се пази в шишенца с гумени тапи, запечатвани с парафин, а в специални вакуумни епруветки. Те ще се пълнят от вената на шофьора и от тях ще се отделят количества за анализ без досег с въздуха.
 
В наредбата за първи път се предлага алтернатива на онези, които се страхуват да дават кръв за алкохолна проба. Те ще минават на тестове на стационарни дрегери, определящи промилите в количество издишан въздух. Твърди се, че показанията на тези уреди са по-точни от тези на преносимите дрегери, с които разполагат патрулите.
 
Преди да бъде взета кръв, мястото на ръката ще се промива с кислородна вода или друг антисептик, който не е на спиртна основа. В сегашната наредба пише, че се използва воден разтвор на сублимат, отричан от лекарите, защото е силен алерген, пише "Труд".
 
В новата наредба остава методът "Видмарк" - изпаряване на кръвта в специална колба, като алтернатива на газхроматографския метод, който се прави с лабораторен уред.