МВР било подизпълнител на над 700 договора за охрана
МВР било подизпълнител на над 700 договора за охрана / снимка: Sofia Photo Agency, архив
МВР било подизпълнител на над 700 договора за охрана
69693
МВР било подизпълнител на над 700 договора за охрана
  • МВР било подизпълнител на над 700 договора за охрана

Над 700 са договорите за охрана, в които Министерството на вътрешните работи е било подизпълнител, заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев.

По-голямата част от неизгодните споразумения вече за прекратени, а останалата част са „на доизживяване", уточни Йовчев.

По думите му част от шефовете на областните дирекции на полицията, които са сключвали неизгодните договори, са го направили под натиск на човек от тогавашното професионално ръководство на МВР, но отказа да назове име.

Вътрешният министър заяви, че проверката на неизгодните договори, които силовото ведомство е сключвало години наред като подизпълнител на частни охранителни фирми, е на път да приключи. Йовчев обясни, че процедурата по прекратяването на договорите тече вече шести месец и ведомството няма да понесе неустойки, тъй като на фирмите били изпратени предизвестия.

Той поясни, че част от установените фирми са „кухи", а ресурсът и средствата, които са акумулирани по договорите, отивали "за частна облага".

„Не може да сключваш договор като подизпълнител на фирма, която е един офис, който само прибира парите - няма нито техници, нито експерти, нито възможност за съдействие. Да не говорим, че това е нарушение на Закона за МВР, защото такива функции могат да се възлагат само със закон. В момента оставяме единствено възможността за стратегически държавни обекти - примерно паметници на културата или важни сгради, и МВР да може с решение на Министерски съвет да поеме охраната", обясни вътрешният министър.

Той изрази притеснения, че ресурсът на министерството и парите на хората са отишли за да се облагодетелствани частни структури:
„Има областни директори, които настоятелно са били посъветвани".

Във връзка с информацията за копия от тефтера на ромският бос Кирил Рашков, министър Йовчев заяви, че такъв е постъпил в МВР по време на размириците в Катуница.

Към момента обаче няма категорична информация, че тефтерът принадлежи на Рашков и предстои да се установи дали по информацията, която той съдържа е работено или тя е укривана.