Митрополит Николай бил избран по същия скандален начин, какъвто се пробва за епископ Борис
Митрополит Николай бил избран по същия скандален начин, какъвто се пробва за епископ Борис / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Митрополит Николай бил избран по същия скандален начин, какъвто се пробва за епископ Борис
68513
Митрополит Николай бил избран по същия скандален начин, какъвто се пробва за епископ Борис
  • Митрополит Николай бил избран по същия скандален начин, какъвто се пробва за епископ Борис

През 2007-а пловдивският митрополит Николай беше избран по същия скандален начин, какъвто сега се пробва за епископ Борис във Варна. Тезата е на журналиста от БНТ Горан Благоев.

В предаването „Кой говори" по Дарик журналистът отговори на въпроса кой е кукловодът в Българската православна църква и кои са част от помощниците му.

„През 2007-а година митрополит Николай беше избран по същия безумен начин, по който сега излъчиха Борис. Месец преди това духовното чедо на Николай - епископ Антоний, по същата схема стана Западно- и Средноевропейски митрополит. Порочната практика на Светия Синод - да се избира един безспорен и един без никакви качества - двама кандидати за епископи, такава е църковната традиция съгласно устава. Епархията излъчва двама кандидати, от които Светият Синод избира един. За да няма проблем Светия Синод в безспорността на единия и в тоталната оспоримост на другия, се излъчва един избираем и един неизбираем епископ", коментира Горан Благоев.

По думите му епископ Николай точно по такъв начин е бил излъчен и е станал митрополит: „Кой му помогна, помним ли?! Митрополит Кирил - покойният Варненски митрополит. Кой му помогна също - партия ГЕРБ, партия Атака, затова имаше целенасочени сведения, информации, включително кърджалийският свещеник Боян Саръев в деня, в който Светия Синод още не е избрал Николай за митрополит, Боян Саръев на литургията го споменава като вече избран каноничен Пловдивски митрополит - ето ви ги кукловодите, те не са от вчера и днес".

Дискусия по темата чуйте на Radio.DarikNews.bg