Минус 21 градуса в Севлиево
Минус 21 градуса в Севлиево / снимка: Sofia Photo Agency

Отрицателни температури измериха термометрите в понеделник сутринта в цялата страна. Най-ниската температура отчетоха в Севлиево - минус 21,3 градуса, като това обаче не е температурен рекорд за града. Там на 9 февруари 2005 година са регистрирани минус 34 градуса, съобщава БТА. След Севлиево в "мразовитата класация" се нареди Кнежа – минус 19 градуса.

17 градуса под нулата показаха уредите в Пловдив и Стара Загора. Във Видин и Елхово живачният стълб падна до минус 16 градуса, като тази стойност за Елхово е рекордно ниска, твърдят синоптиците.

Много студено беше тази сутрин и в Плевен и Добрич, където отчетоха 15 градуса под нулата. Минус 14 градуса са измерени във Велико Търново, Свищов, Шумен и Кюстендил. В Ловеч, Русе и Хасково температурите бяха минус 13 градуса. Във Враца, Монтана и Пазарджик – минус 12.

Минус 11 градуса са отчетените стойности в Лом, София, Карнобат и Кърджали, минус 10 градуса в Оряхово, Силистра и Гоце Делчев.

Най-високата температура, отчетена днес сутринта, бе минус 2 градуса – толкова са показаха термометрите в Ахтопол.

Продължава да се наблюдава метеорологичното явление "температурна инверсия", при което температурите в планините са по-високи от тези в равнините. Тази сутрин на Черни връх бе минус 4 градуса, на връх Ботев - минус 5 градуса, на Мусала - минус 8 градуса.

От вторник се очаква да започне леко повишение на температурите, казаха от НИМХ, но отбеляза, че от вторник през нощта и в сряда се очакват валежи от дъжд, заради които ще се образуват заледявания. В четвъртък се очакват по-високи температури.