/ iStock/Getty Images
Може би трябва да се вземат държавни мерки, каза министърът на правосъдието Атанас Славов във връзка със затварянето на храма "Св. Николай Мирликийски". Той коментира темата в официалния си профил във Фейсбук.

"Недопустимо е руската държава в лицето на посланик Митрофанова да затваря църква и то под юрисдикцията на българския патриарх и Българската православна църква, като по този начин не позволява на всички нас да отправяме нашите молитви и не ни позволява да се покланяме на мощите на Св. Серафим Софийски Чудотворец", посочи министърът.

"Това е каноническо самоуправство. И може би трябва да се вземат държавни мерки", допълни Славов.



Храмът "Св. Николай Мирликийски" в София беше затворен след експулсирането на предстоятеля ѝ и двама беларуски свещеници. На следващия ден посолството на Русия в България съобщи, че църквата в София „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ на този етап ще прекрати своята дейност, по-нататъшната ѝ съдба ще бъде решена от Руската православна църква (РПЦ), посочва БТА. 

Миналата седмица Софийската градска прокуратура възложи на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) проверка по два сигнала за собствеността на храма "Св. Николай Мирликийски", наричан "руската църква". От прокуратурата обясниха, че въпросът за това кой е собственик на парцела и храма може да бъде решен в съда, ако бъде заведен иск относно правото на собственост. Констативният нотариален акт може да бъде обявен за нищожен от съда, посочиха от държавното обвинение.

Вчера, Светият синод реши, че подкрепя напълно писмото и действията на българския патриарх Неофит, в качеството му на Софийски митрополит, по отношение на храма-подворие "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в София, и изпращането на писмото до Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. Пред журналисти Старозагорският митрополит Киприан уточни, че Светият синод изразява надежда храмът да бъде отворен в най-скоро време, но това не е от компетенциите и правомощията на Българската православна църква - Българска патриаршия. 
фейсбук Атанас Славов, БТА