Михаил Миков: Драстично покачване на цените след 1 януари няма да има
Михаил Миков: Драстично покачване на цените след 1 януари няма да има / netinfo

„Драстично покачване на цените след 1 януари 2007 година няма да има”, заяви в предаването „Седмицата” на Дарик председателят на парламентарната група на Левицата Михаил Миков.

„В условията на пазарната икономика ценовата политика се извършва с механизмите на самата пазарна икономика”, подчерта Миков, коментирайки механизмите, които ще използва правителството за контрол на цените.

Председателят на парламентарната група на левицата посочи, че е добре да се запази постът на министър по европейските въпроси, тъй като ще има необходимост от фигура, която да отговаря по тези въпроси, независимо от нейния ранг. Той допълни, че този въпрос скоро ще бъде решен.

Коментирайки евентуалните структурни промени в управлението, Миков посочи, че например, Агенцията по високите технологии или Агенцията по младежта и спорта могат да бъдат издигнати, но това все още не е поставяно за дискусия. По думите му това е въпрос на коалиционна политика.

Във връзка с евентуалната дата за провеждане на изборите за Европейски парламент, Михаил Миков посочи, че те ще бъдат или през март или през юни и ще бъдат самостоятелни. „Обсъждат се два варианта, но системата ще бъде пропорционална”, подчерта Миков и допълни: „Дали ще има 6 изборни района или 1 и какви ще бъдат бюлетините ще стане ясно в близко бъдеще”. Според него, обаче, е добре да бъде един изборният район за цялата страна.

По отношение промяната в съдебната система, Миков заяви, че се държи на ясна политическа воля по тези промени. "Европа иска едно по-ефективно и по-прозрачно правосъдие", каза Миков. Според него не може в съдебната система да има неспазване на законите, трябва да има Инспекторат към Висшия съдебен съвет, а Законът за съдебната власт ще бъде чисто нов, след промените в Конституцията.

Председателят на парламентарната група на левицата коментира и Четвъртата поправка в Конституцията в частта и за това, че общините ще могат сами да определят местните данъци и такси. На въпроса, няма ли това да доведе до поголовно вдигане на местните данъци, Миков отговори, че това ще се регулира и чрез закон, и чрез механизмите на самата демокрация.

*Интервюто с Михаил Миков чуйте в двата звукови файла.