Местан: Съдбата на ДПС е да бъде удобно политическо извинение
Местан: Съдбата на ДПС е да бъде удобно политическо извинение / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Местан: Съдбата на ДПС е да бъде удобно политическо извинение
74101
Местан: Съдбата на ДПС е да бъде удобно политическо извинение
  • Местан: Съдбата на ДПС е да бъде удобно политическо извинение

Очаквано народните представители не събраха кворум, за да проведат заседание. В пленарната зала се регистрираха 95 депутати от „Коалиция за България" и ДПС. Както заявиха от ГЕРБ, те вече не участват в работата на парламента и депутати от тази парламентарна група не се регистрираха в залата. За разлика от предишни дни, когато са проваляли кворума, този път народните избраници от ГЕРБ дори не бяха в кулоарите на парламента.

От "Атака" също не участват в пленарните заседания. Следващото заседание е насрочено за петък.

След като подкрепиха на първо четене актуализацията на бюджета, от ГЕРБ обявиха, че променят решението си и вече няма да участват в пленарни заседания, което реално означава, че подкрепеният от тях закон няма да може да се разгледа и на второ четене, следователно да влезе в сила.

От БСП не се изненадаха от този ход на опонентите си, нито пък от отсъствието им от парламента, въпреки че днес бюджетът не беше в програмата на депутатите.

Председателят на ПГ на „Коалиция за България" Атанас Мерджанов коментира: „Всичко онова, което обещава ГЕРБ, търпи промяна и аз не виждам защо трябва да се хващаме на тези заявления. Те са доказали, че веднъж заявяват едно, след това липсват от пленарна зала, така че нищо ново. Тази коалиция практически беше валидна и тя все още е, до вчера - до отказа на Борисов да сподели актуализацията на бюджета. Очевидно нещо го притесни и към този момент виждаме, че има едно неизпълнение на предварително заявени цели и намерения".

Местан Съдбата на ДПС е да бъде удобно политическо извинение
netinfo

Лидерът на ДПС Лютви Местан също говореше само за бюджета, въпреки че заседанието за второто му четене е насрочено за понеделник, а пред депутатите стои гласуването на редица други закони: „Ние в ДПС гледаме на проблема с актуализацията през интереса на пациентите и на лекарите, и последна грижа ни е коя партия какво печели и какво губи от приемането на тези две актуализации".

За коалициите и политическите извинения

„Това е нашата съдба, отвсякъде гонени, навсякъде приети, когато конюнктурата налага това".

За доверието в политическите изказвания и консултациите при президента Росен Плевнелиев

„Така както ускорено девалвираме политическата дума, така сме на път май да девалвираме и консултациите при държавния глава", подчерта лидерът на ДПС.

Лютви Местан заяви, че не приляга на ДПС да търси консултации за актуализацията на бюджета, въпреки че е единствената политическа сила, която в момента я подкрепя.