Местан: Протестирам срещу опита да се злепостави архитекта на българския етнически модел
Местан: Протестирам срещу опита да се злепостави архитекта на българския етнически модел / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Свидетели сме на активно мероприятие за въвличане на страната в етнически конфликт", заяви председателят на ДПС Лютви Местан по повод думите на премиера в оставка Бойко Борисов, че Ахмед Доган е поръчител на атентат срещу него. Той е категоричен, че до такъв сценарий няма да се стигне. Местан изрази надежда Борисов да не представя като факт нечии предположения. От ДПС ще изискат проверка за твърденията му.

Ако обвиненията на Бойко Борисов, че Ахмед Доган е поръчител на атентат срещу него са верни, то те отдавна да са били огласени и да са били предприети съответните действия, каза Местан. „Това не е демокрация, а посттоталитаризъм", констатира председателят на ДПС.

„Протестирам категорично срещу опита ритуално да се злепостави един политик, който получи легитимност не само в България, а и в цяла Европа като архитекта на български етнически модел и възравявам партията, създадена от него, да бъде въвлечена в сценарий за обслюжване на тяснополитическите цели на все още управляващата партия ГЕРБ", каза Местан.

„Ние в ДПС знаем, че последният пристан на всяко авторитарно управление е етническият конфликт, но имаме граждански зрели, толерантни избиратели, които няма да ви осигурят този последен пристан, господин премиер", обърна се Местан към министър-председателя в оставка. Той е категоричен, че избирателите на движението ще бъдат на висотата на своята гражданска и политическа зрялост и ще дадат своя принос парламентарните избори да се проведат в спокойна среда.

„Спокойна среда е вашият ужас, защото в спокойна среда ще загубите парламентарните избори. Затова днес докарахте пред парламента държавните служители, докарахте вместо танковете тракторите, за да нагнетите напрежението, да предизвикате граждански конфликт", каза още лидерът на ДПС. Той е категоричен, че този сценарий няма да се случи. „ГЕРБ и парламентарното мнозинство на тази партия е политическо небитие, най-грозната част от политическата история на съвременна България", каза той.