/ БТА
"Има възможност за изпращане в Италия на преподаватели, обучаващи първите ни екипи за оказване на спешна помощ по въздух". Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването в служебния кабинет Асен Меджидиев, който посети симулационния център на Военномедицинска академия (ВМА). В него вече се обучават първите лекари и медицински сестри, които ще бъдат с екипите в хеликоптерите за оказване на спешна медицинска помощ по въздух. По думите му преподавателите могат да заминат след десет дни. 

симулационния център на ВМА са постигнати условия, почти напълно отговарящи на условията в хеликоптерите, които сме купили, а манекените, с които работят обучаващите се, са много висок клас", посочи още той. Първите два хеликоптера се очаква да пристигнат в България в средата на юли, припомни министър Меджидиев и посочи, че първите две бази, които ще се използват, са в София и Долна Митрополия. Другите бази, които се предвиждат, са във Варна, в Пловдив и Ямбол. Площадки за кацане на хеликоптерите ще има в почти всички университетски и областни болници, допълни той. 

БТА

Това е процес, който изисква много сериозна организация, със съвместни усилия на министерствата на здравеопазването, транспорта, отбраната, както и на Президентството и ВМА. Първата група от 50 лекари и медицински сестри вече се обучава, а в началото на юни ще започне и обучение на втората група.   

БТА

В момента се изграждат площадките за кацане на хеликоптерите в страната, както и хангарите. Координацията също се организира, изготвен е и софтуерът за комуникацията, която ще се осъществява от координационен център, който ще трябва да е свързан с всички спешни центрове в страната, с всички лечебни заведения, Държавния авиационен оператор, Ръководството за въздушно движение, за да се осигурят коридорите за летене на хеликоптерите и др.

Спешната помощ по въздух ще бъде безплатна, каза още министър Меджидиев.

БТА

Началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски каза, че в симулационния център се обучават и парамедици, и бойни санитари. Центърът вече се ползва с голямо доверие и все повече заявки за обучение има от страна на полицията, разузнавателни служби, Националната служба за охрана. Преподавателите ни са опитни, допълни той. 

 
Министерство на здравеопазването