Магистратите ще се обучават да работят прозрачно
Магистратите ще се обучават да работят прозрачно / cнимкa: Sofia Photo Agency

До края на юли ще бъдат набирани проекти по двете схеми на оперативна програма Административен капацитет за развитие на човешките ресурси и електронно правителство в правосъдната система, съобщи заместник-министърът на администрацията Мария Дивизиева по време на инициативата Ден на Европейския социален фонд в рамките на "Седмицата на социалната политика".

Процедурите за набиране на проекти са започнали вчера и обхващат Министерството на правосъдието, Агенцията по вписванията, трите върховни съдебни институции, Главната прокуратура и следствието, обясни заместник-министър Дивизиева. Очакванията, които тя отбеляза са "да може да бъде подобрена като цяло системата за управление на човешките ресурси в съдебната система, при какви условия работят магистратите, техните обучения, тяхната компетентност, предизвикателствата на новото европейско законодателство. Всякакъв нов тип механизъм на мотивация на магистратите и служебните служители.” И за повече прозрачност в работата на комисиите на висшите съдилища.

Другата схема цели да развива електронно правосъдие. „Сега по закон, всички съдилища трябва да обявяват на своите сайтове, решенията на всички съдии. И тъй като не всички съдилища имат сайтове няма стандарти по отношение на уебсайтовете на съдилищата. Всъщност това са мерки, които могат да бъдат подкрепени именно по тази схема”, отбеляза още Дивизиева.