Липсва ваксина срещу пневмококови инфекции Синфлорикс
Липсва ваксина срещу пневмококови инфекции Синфлорикс / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В склада на Министерство на здравеопазването липсва ваксината срещу пневмококови инфекции Синфлорикс, съобщиха от ведомството. Причина е, че фирмата-доставчик забавя заявените от МЗ количества.

Другата ваксина - Пентаксим е налична и би трябвало да е достигнала до личните лекари, обясниха от министерството.

Оттам напомнят, че на безплатна имунизация с петкомпонентната ваксина подлежат всички деца, родени след месец януари 2010 г. Най-ниската възраст, от която се прилага тази ваксина, е от втория месец след раждането.

Осигурена е и безплатна ваксина за децата, които подлежат на втори и трети прием, както и на тези, подлежащи на реимунизация, родените през 2009 г., при спазване на 12-месечния минимален интервал между 3-ти и 4-ти прием.

На безплатна имунизация с ваксина срещу пневмококови инфекции със Синфлорикс подлежат всички деца, родени след януари 2010 г.

За децата, които до момента са имунизирани по желание срещу заплащане с другата пневмококова ваксина - Prevenar /Превенар/, имунизационният курс трябва да се завърши със същата ваксина, тъй като двете ваксини не са взаимозаменяеми, уточняват от министерството.