Летище София вече е отворено
Летище София вече е отворено / netinfo

Летище София отвори в 19,10 часа, съобщиха от аеропорта. За изпълнението на конкретните полети пътниците трябва да търсят съдействието на съответните авиокомпании, препоръчват от летището.

Заради взривовете в Челопечене Летище София бе затворено от 7,30 часа. През целия ден информацията за възстановяването на полетите се променяше. Блокирането на аерогарата доведе до пренасочване и анулиране на повечето полети, както и до опашки от чакащи пътници.

Още в 7,30 часа сутринта Летище София е беше затворено заради опасните взривове в село Челопечене, което е в непосредствена близост до летището. Счупени бяха стъкла в сградите на новия летищен терминал и правителствения авиоотряд. Първоначално изпълнителният директор на авиопорта Пламен Станчев съобщи за Дарик, че полетите ще бъдат възстановени в 9,30 часа. В последствие стана ясно, че до 14,30 ч летището няма да бъде отворено. В парламента министърът на отбраната Николай Цонев съобщи, че е разрешил аерогарата да заработи точно в 14,30 ч. Пламен Станчев обаче заяви, че не е получавал подобно разрешение от министъра на транспорта.

“Чудесно, че министърът на отбраната го е разрешил, но министърът на транспорта се разбра с началника на Генералния щаб и лично ми разпореди да чакам факс от Министерството на отбраната”, обясни Станчев.

От ранни зори фоайето на Лeтище София се пълнеше с хора, очакващи кацането на свои близки, и хора, подготвящи се за полет до всички точки на света. Никой обаче не беше сигурен кога точно ще бъде отворено летището.