Лекарите на стачка през септември, ако не се изпълнят исканията им
Лекарите на стачка през септември, ако не се изпълнят исканията им / снимкa: Sofia Photo Agency

Към национални стачни действия ще преминат цялата медицинска общност в България, както и пациентските организации, ако през септември не бъдат изпълнени исканията на здравните работници за по-добро финансиране на бранша. Това заяви председателят на БЛС д-р Андрей Кехайов. В рамките на деня с това решение на съсловната организация ще бъдат запознати и всичките й регионални структури.

Лекарският съюз призова за пореден път да бъде възстановен диалога с държавата и в частност този с министъра на здравеопазването Евгени Желев. Според председателя на Българския лекарски съюз Андрей Кехайов вече тече подготовка за преминаване към крайни действия.

Ще парализираме цялата страна, закани се председателят на лекарската колегия. Отново бяха припомнени и какви са исканията на медицинските работници, които бяха приети на провелия се Общонационален форум на здравните работници. Сред тях са осигуряване на нормално финансиране на здравната система с индексиране на цените на медицинските услуги от 1 юли 2008 година във всички направления.

Залагане в макрорамката в бюджета за здравеопазване на не по-малко от шест процента от брутния вътрешен продукт, прекратяване на предизборния популизъм в здравеопазването чрез обмен на работещи регулативни механизми като потребителска такса и първа точка в преговорите на Националния рамков договор за 2009 година да бъде бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Ако всички десет искания на здравните работници не бъдат изпълнени през септември, то те ще преминат към ефективни стачни действия.