Лекари настояват да се облекчат условията за регистрация на животоспасяващи лекарства у нас
Лекари настояват да се облекчат условията за регистрация на животоспасяващи лекарства у нас / снимка: sxc.hu
Лекари настояват да се облекчат условията за регистрация на животоспасяващи лекарства у нас
58136
Лекари настояват да се облекчат условията за регистрация на животоспасяващи лекарства у нас
  • Лекари настояват да се облекчат условията за регистрация на животоспасяващи лекарства у нас

Да се облекчат сроковете и сумите за регистрация на животоспасяващи лекарства у нас. За това настояха пред Дарик медици, които не веднъж са се изправяли пред казуса, че най-добрият медикамент за лечението на пациент не се продава в България, а доставката му от чужбина е дълга и сложна.

Причината у нас да няма животоспасяващи медикаменти обикновено е, защото те не се регистрират от компаниите производителки. Тези лекарства са за тежки заболявания, но за тях няма голям пазар, а в същото време регистрацията е скъпа и сложна.

„Многократно сме апелирали към държавата да скъси сроковете за издаване на лицензи и разрешения и да намали таксите. Защото хората губят - те не са длъжни да ги внасят на нашия пазар. Те ще ги внесат само ако имат интерес от това. Когато ти им отнемеш интереса, той няма за какво да го прави, защо да си създава излишни главоболия и проблеми и престава да го внася. А държавата не е просто търговец в отношение с друг търговец. Държавата има функции да осигури на болните това лечение и дори трябва да плати за това нещо. Това е първото, второто е да договори ниска цена и по-изгодни условия”, коментира д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Детският невролог д-р Димитрина Христова дори е разговаряла с предишния министър на здравеопазването и той е поел ангажимент да инициира промяна на законовата уредба. „Законодателният механизъм трябва да се промени и е работа на Народното събрание да се направи анекс. Тогава действайте. Аз не съм човекът, който съм депутат в НС или някой детски невролог. Той обеща и нищо. Ето го механизмът - елементарно намаляване или лишаване от тази такса на регистрация. Тогава ще дойде медикаментът освободен  и с търговски интерес. Проста работа”, заяви Христова.

Ако един пациент е на болнично лечение, болницата има право да изиска медикамент, който го няма в България, но трябва да го заплати. За това има специална наредба на здравното министерство, но според експертите тя сработва трудно и бавно.

Как да намерим лекарство, което е най-доброто за лечението ни, но не се продава в България - слушайте в „Денят на Дарик”