Кючуков: Косово не може да служи за прецедент
Кючуков: Косово не може да служи за прецедент / снимкa: Sofia Photo Agency

Косово не може и не би следвало да служи за прецедент на когото и да било. Това заяви в „Денят” на Дарик заместник-министърът на външните работи Любомир Кючуков. По думите му използването на подобни прецеденти е възможно най-лошият вариант и може да дестабилизира не само нашия регион.

Изявлението на косовския премиер, че независимостта на Косово е въпрос на дни, не е първото по рода си, което се прави от Косово. На практика това беше и част от предизборната кампания на всички политически партии в Косово, като се поставяха различни дати. ЕС обсъжда всички варианти и търси решение на този въпрос, допълни заместник-министърът.

Според Кючуков на практика няма риск Сърбия да затвори границата със страната ни, доколкото няма интерес да се изолира от съседите си, независимо от развитието на политическата ситуация около Косово. Завръщането на така наречените вътрешно-емигрирали хора по родните им места все още е проблем за редица страни. Предстои да се види реакцията на сръбското население при обявяване на независимостта на Косово, коментира Кючуков.

Според заместник-министъра на външните работи за България е от изключително значение Сърбия да не загърби Европа, да не се изолира, да има ясна европейска перспектива. Проявяваме жив интерес към развитието на политическите процеси в Сърбия, включително и относно предизборната динамика в страната, каза още Кючуков