Кунева: Правителството счупи огледалата за обратно виждане
Кунева: Правителството счупи огледалата за обратно виждане / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николовa
Кунева: Правителството счупи огледалата за обратно виждане
55325
Кунева: Правителството счупи огледалата за обратно виждане
  • Кунева: Правителството счупи огледалата за обратно виждане

Оценката на Европейската комисия означава тежка международна и икономическа изолация за България. Позицията е на председателя на „България на гражданите” Меглена Кунева. По думите й докладът на комисарите не е изненадващ, тъй като повтаря проблеми, които са очевидни за българите.

От Европа обаче не вярват, че страната ни ще подобри управлението си в следващата една година, смята Кунева. Един от основните проблеми според нея е страхът на правителството от неправителствения сектор, който по думите й в момента е с най-висок експертен потенциал в България. За това от партията предлагат да се създаде междуведомствен съвет, в който да участват правоохранителни, правозащитни организации, както и професионалните съюзи и да гарантира, че гласът им няма да бъде замазван и пренебрегван.

„Всички промени, които са се случвали, се случват не защото българските политици ги искат и довеждат докрай, а защото има натиск отвън. Това е директен цитат от доклада. Последиците са тежки в икономическо и демографско отношение, тежка международна изолация според мен означава това, съдебен борд, защото вече не се разчита, че ние сами ще можем да наблюдаваме делата си отвътре, а страните членки искат съдебен борд”, коментира Кунева.

Тя попита кой би искал да разчита да отглежда децата си в България, когато думата корупция се среща във всяка една област и с която правителството не се справя. Според нея това правителство е загубило тотално „огледалата за обратно виждане” - опозицията, неправителствените организации и професионалните организации. „Счупиха ги и в резултат на това счупиха и държавата”, каза още лидерът на „България за гражданите”.

По думите й дори и това, с което обикновено много се хвалим - какви страхотни операции правим заедно с Европол - в доклада са разкритикувани. „Тук директно се казва, че България не е проактивна, че на територията на нашата страна годишният оборот на 12-те най-влиятелни български криминални структури е 1,8 млрд. евро, упражняват значително влияние върху българската икономика, това е причина за бедността в България”, коментира Кунева.

Тя бе категорична, че ако е министър-председател, би поискала оставките на министрите на вътрешните работи и на правосъдието.