Кунева: Няма разколебаване в коалицията заради антикорупционния закон
Кунева: Няма разколебаване в коалицията заради антикорупционния закон / снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Меглена Кунева заяви, че в никакъв случай не се чувства бламирана що се отнася до антикорупционния закон, който парламентът не прие в последния ден на август.

„Доволна съм, защото законът беше много твърдо подкрепен от Реформаторския блок и ГЕРБ, които са управляващата коалиция. Бих искала обаче той да бъде припознат и от Народното събрание и ако трябва, депутатите да го направят още по-амбициозен и строг", добави тя. Във Велико Търново Кунева категорично заяви, че няма никакво разколебаване в коалицията по този въпрос.

По нейни думи не е имало никакво основание законът да не бъде гласуван на първо четене. „Част от народните представители възразиха срещу т. нар. анонимните сигнали. По всички правила на изкуството, на по-късен етап можеха да споделят вижданията си, но вероятно е по-удобно да се скрият зад по-голям брой хора", коментира вицепремиерът.

Тя поясни, че ще внесе законопроекта отново в първия възможен момент през декември. Според Меглена Кунева начинът България да се нареди сред средноевропейските държави е да се разбере, че добрите печелят, а лошите биват държани встрани. "Законът е сериозно предупреждение към всеки, който разполага с политическа, финансова власт и работи в чувствителни сфери като здравеопазване и образование, че ще бъде обект на контрол. Той се отнася за 10 000 души в държавата, но е много важен", категорична бе тя.

По отношение на бежанците Кунева прогнозира, че проблемът ще продължи и през следващите години и не е във възможностите на една страна или група от държави. По нейни думи е необходимо общо европейско действие. „Смятам, че приоритетно трябва да се погрижим за тези хора, които са със застрашен живот. Икономическите бежанци не са част от целия поток, с който Европа трябва да се справя в момента", посочи тя.

Вицепремиерът подчерта необходимостта да се засили граничната полиция на Европейския съюз, както и разузнаването, което да установи какъв е шансът с бежанците да влязат хора, съпричастни към тероризъм.

Меглена Кунева информира, че в понеделник предстоят дебати в Европейския съвет по вътрешен ред. Той трябва да реши дали за всяка страна ще бъдат въведени задължителни квоти за бежанци, които да приеме или процесът ще бъде напълно доброволен.

Други новини от Велико Търново