Кръстьо Петков подкрепя оставането на Първанов в политиката чрез граждански проекти
Кръстьо Петков подкрепя оставането на Първанов в политиката чрез граждански проекти / снимка: БГНЕС, архив
Кръстьо Петков подкрепя оставането на Първанов в политиката чрез граждански проекти
34178
Кръстьо Петков подкрепя оставането на Първанов в политиката чрез граждански проекти
  • Кръстьо Петков подкрепя оставането на Първанов в политиката чрез граждански проекти

Заявявал съм, че съм твърд привърженик на това след като слезе от президентския стол, президентът Първанов да остане в политиката чрез граждански проекти или гражданска мрежа, ползвайки опита си. Това каза в предаването „Седмицата" на Дарик проф. Кръстьо Петков.

„Не се занимавам с партийно строителство, не съм бил канен или да участвам в такъв тип срещи за обсъждане на структурата на такъв проект", допълни Петков.

„Предлагам да се направи гражданска мрежа. Най-напред се прави нещо, после се задава въпросът как може да се регистрира за избори. Под гражданска мрежа разбирам това да се интегрират в едно стотици регионални сдружения, които имат свои лидери, да се обединят около една кауза. Тези хора да се явят на местните избори, а после ще се види", обясни проф. Петков.

„Такива граждански платформи има в Полша, има в Чехия, имало е няколко такива силни движения в Германия. Бих препоръчал това да бъде коалиция на личности, лидери и мнения", допълни той. „Удобството това да става под името на президента, е защото неговото име се знае, той има опита и нека да го прави като спазва Конституцията. Ако станеш партиен началник се влиза в конфликт, но ако си ментор на това нещо, човекът, който е открил с дискусии, добри идеи за промяна в политическа и икономическа насока, няма нищо лошо. От тая гледна точка атаките срещу президента са несъстоятелни", заяви Петков.

„Първанов прави повече от една година усилия, за да убеди хората, че прави алтернатива. При него се оформя центърът, в който се разработват стратегии. Това не е нарушение на Конституцията. Това са изкуствени спорове", изтъкна още Петков.

Цялото интервю може да прочетете ТУК.