Криминалисти опитвали да внушават на Октай Енимехмедов какво да говори
Криминалисти опитвали да внушават на Октай Енимехмедов какво да говори / БГНЕС
Криминалисти опитвали да внушават на Октай Енимехмедов какво да говори
60707
Криминалисти опитвали да внушават на Октай Енимехмедов какво да говори
  • Криминалисти опитвали да внушават на Октай Енимехмедов какво да говори

Криминалисти се опитват да внушават на Октай Енимехмедов какво да говори, както и да манипулират общественото мнение, като разказват какво е искал да направи нападателят на Ахмед Доган. Това каза в интервю за Дарик заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Камен Костадинов. Той допълни, че по случая ДПС очаква от прокуратурата да направи нужното за разкриването на истината - нещо, което в партията се съмнявали, че службите на МВР биха направили.

„Фактът, че преди ден извършителят на покушението в съда каза, че съжалява за това, че пистолетът е засякъл, показва, че той е имал други намерения. Защото ако целта беше за петте минути слава, ако той искаше да се извърши нещо различно от убийство с това телосложение, тази атлетичност и неговите боксьорски умения, той можеше да удари едно круше на г-н Доган, да го събори на земята и да каже, че е искал да получи слава, да му покаже, че не е недосегаем. Той нямаше да твърди в първите минути пред градския прокурор на София Николай Кокинов, че е искал да убие Доган. Имаме своите съмнения, защото виждаме как един през друг извън всякакви процесуални норми, които допуска Наказателно-процесуалния кодекс, шефът на Института по криминалистика и неговият заместник се опитват да внушават на убиеца какво да говори, опитват се да манипулират общественото мнение, разказвайки всъщност какво е искал да направи".

Какъв интерес биха имали криминалистите да правят това, Костадинов не може да отговори: „Не мога да кажа, освен интереса да омаловажат случая, да го приведат към обикновен криминален случай, какъвто очевидно той не е. Опитът да се представи това като вътрешно етнически проблем между самата етническа група на турците в България, или на мюсюлманите, е също толкова цинично, колкото опита да се изкара това лице герой. Има тайни общества, които стоят зад него и които се опитват да го направляват, той е маша".

Камен Костадинов отхвърли твърденията, че Ахмед Доган се е оттеглил само привидно от лидерския пост и че ще дърпа конците в партията задкулисно: „Г-н Доган не е от лидерите, които се избират за мандат и когато му свърши мандатът, да му свърши лидерството. Той е от този тип лидери, които с отношението на хората, които му вярват, към него, са лидери. Той е визионер, не е от назначаемите лидери. ДПС си има председател в лицето на г-н Местан и той е пълнокръвен председател, с всички произтичащи от това правомощия. Опитът да се правят внушения, че това е пак някаква квазипромяна, че г-н Доган се е дръпнал назад, за да дърпа конците задкулисно, а да не носи отговорност, а г-н Местан е кукла на конци, произтича от същите тези среди, който вчера със съскащ глас обясни как вече имаме боянски султан, който видя една своя изконна нереализирана мечта, тоест реализирана в лицето на друг".

Цялото интервю с Камен Костадинов чуйте в radio.dariknews.bg или четете ТУК