Костов: Скандалът с доклада на ДАНС цели закриване на агенцията
Костов: Скандалът с доклада на ДАНС цели закриване на агенцията / Sofia Photo Agency
Костов: Скандалът с доклада на ДАНС цели закриване на агенцията
22863
Костов: Скандалът с доклада на ДАНС цели закриване на агенцията
  • Костов: Скандалът с доклада на ДАНС цели закриване на агенцията

Лидерът на ДСБ Иван Костов допусна, че скандалът с доклада на ДАНС цели да бъде закрита агенцията. Той определи действията на премиерa Бойко Борисов като правилни и допълни, че министър-председателят не трябва да крие доклада, защото това ще го направи уязвим.

Председателят на ДСБ Иван Костов коментира, че първо трябва да се провери дали в Секретната секция на Министерски съвет, където ДАНС е изпратила доклада, документа го има или не. Ако отсъства, това значи, че предишният министър-председател Сергей Станишев не го е възстановил.

„Тази секретна секция го вкарва в кабинета на министър-председателя. След като влезе в кабинета му, за този доклад персонално отговаря министър-председателят. Щом е стигнал докладът до министър-председателя, той е отговорен за съдбата му", обясни Костов.

Според Костов, ако прокуратурата предприеме конкретни действия и бъде поискано свалянето на имунитета на Станишев като депутат, то той трябва сам да се откаже от него. Тъмносиният лидер допълни, че прокуратурата трябва да се сезира, но не по въпросния доклад на ДАНС, а по изтичането на информация: „При това положение, в което се намира ДАНС, там трябва да има радикални промени".

Във връзка със скандала във Висшия съдебен съвет (ВСС) от ДСБ се обявиха за редуциране на членовете на ръководството в органа, както и намаляване на мандатите им. Според тъмносините членовете на ВСС трябва да се намалят от 25 на 17, а мандатът - от 7 на 5 години. От ДСБ очакват тази седмица ГЕРБ да излезе със становище по въпроса.