Костов: Сертов поръчал Галерия
Костов: Сертов поръчал Галерия / снимкa: Sofia Photo Agency

Възложител на делото „Галерия" е бившият шеф на ДАНС Петко Сертов. Това каза председателят на парламентарната комисия за контрол над ДАНС Иван Костов след повече от два часа изслушване на шефа на българското ФБР Цветлин Йовчев.

"Поръчителят е председателят на ДАНС Петко Сертов. Не можахме да разберем дали е имало подпис на вътрешния министър, но решението е минало през съда. Това по никакъв начин не е възлагано от други отговорни служители в ДАНС", каза Костов, цитиран от btv.

Депутатите от комисията ще искат от министър Цветанов проектозакона, който регламентира статута на ДАНС, за да формират своята позиция. Следващата седмица комисията ще заседава в сградата на ДАНС, където ще бъде обсъждано изпълнението на бюджета на агенцията. Предстои депутатите да се запознаят и с делото „Галерия".

Информационното дело "Галерия" бе започнато миналата есен от ДАНС по повод публикации на спрения сайт "Опасните" и поради съмнения за изтичане на класифицирана информация от службата. В разработката попаднаха журналисти от почти всички национални медии и депутати.

Скандалът около делото избухна, когато депутати от вътрешната парламентарна комисия откриха уж случайно телефоните си в списъците с подслушвани лица в рамките на "Галерия". Това доведе до оставките на шефа на вътрешната сигурност в ДАНС и на заместник-председателя на агенцията Иван Драшков.