Костов: Експертизата за бебето в Горна Оряховица е крита 3 дни
Костов: Експертизата за бебето в Горна Оряховица е крита 3 дни / Sofia Photo Agency, архив
Костов: Експертизата за бебето в Горна Оряховица е била крита 3 дни
36470
Костов: Експертизата за бебето в Горна Оряховица е била крита 3 дни
  • Костов: Експертизата за бебето в Горна Оряховица е била крита 3 дни

Синята коалиция, ДПС и БСП отново настояха министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов да дойде в парламента и да запознае депутатите с резултатите от съдебно-медицинската експертиза по случая с бебето от горнооряховската болница. И вчера трите парламентарни групи поискаха това, но до края на пленарния ден вицепремиерът така и не се отзова.

Предложението за изслушването на Цветанов беше отхвърлено от мнозинството. Въпреки това след разговор по телефона с вътрешния министър председателят на парламента Цецка Цачева съобщи, че следобед той ще дойде в Народното събрание.

Ето и аргументацията на лидера на ДСБ Иван Костов за изслушването на Цветанов: „Единственият начин в такава зараждаща се кризисна ситуация е колкото се може по-бързо да се потуши това, което се е случило. Ние за това призоваваме. С каквито и да е последици, но бързо да се потуши. Ако господин Цветанов не го поканите и той не уважи народното събрание, и не дойде, това ще се разпалва и ще бъде първата тема след празниците в Народното събрание. Аз ви уверявам, няма как това нещо да се забрави. Да се спре това Министерството на вътрешните работи да посяга на всеки, който реши и да му лепи етикети. Това е изключително опасно за България. Това е най-опасното. Оставаме настрана експертизи и прочее. Защо трябва да дойде министърът, защото веднъж вече му се случи това нещо в Кърджали. Не си извадиха никакви поуки. Трябва с наша помощ да се коригира драстично поведението на Министерството на вътрешните работи - то да не се произвежда в министерство на здравеопазването, в съдебна медицина, в прокуратурата, в съд и т.н. Не може това нещо да продължава. Това руши демокрацията в страната".

Малко по-късно лидерът на ДСБ Иван Костов обясни, че експертизата е била готова на 18 декември и е била три дни крита. Той допълни, че в частен разговор е получил информация, че съдебните медици са били притискани по време на изготвянето на експертизата. Костов беше категоричен, че скандалът няма да бъде потулен покрай
празниците и ще бъде на дневен ред и след ваканцията на депутатите.

Депутатите отхвърлиха предложението на РЗС премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан във връзка с информация, че хора от високите етажи на властта са били подслушвани. Народното събрание отхвърли и предложение за изслушване на финансовия министър Симеон Дянков заради контрабандата на цигари.

На 30 ноември в Горна Оряховица бяха задържани четирима лекари заради смъртта на недоносено бебе, а по-късно бяха освободени. От прокуратурата изнесоха скандални данни от разговорите между медиците, записани със СРС-та.

Сигнал в полицията срещу лекарите е подаден от 17-годишно момиче от Лясковец, което на 28 ноември е родило преждевременно дете. Девойката е заявила, че детето й е родено живо и било умишлено умъртвено от лекарския екип, който го израждал.

По информация от полицията, лекарите са съобщили на майката, че детето й е мъртво. Впоследствие медиците са забелязали, че новороденото момченце е живо и са го сложили в кувьоз. По-късно то било извадено от апарата и починало. По първоначални данни бебето е живяло около 20 часа. 

Синята коалиция, БСП и ДПС се обединиха в искането си вътрешният министър да докладва за случая пред парламента, след като преди резултатите от експертизата, той прочете разпечатки от разговори между лекарите от горнооряховската болница, събрани чрез специални разузнавателни средства.