Корупцията - най-важният проблем за българското общество
Корупцията - най-важният проблем за българското общество / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Ако преди 10 години антикорупцията беше тема табу за публична дискусия, сега неизменно присъства в политическия дневен ред в България, заяви посланикът на САЩ у нас Джон Байърли.

Байърли беше сред участниците в отбелязването на десетата годишнина от началото на партньорството между държавните и неправителствените организации в противодействието на корупцията в Центъра за изследване на демокрацията.

Българското общество смята корупцията за най-важния проблем в страната, посочи Байърли. По думите му, сега обществото ни е значително по-малко толерантно към корупционните практики. България вече е член на ЕС, корупцията в администрацията е намаляла два пъти, подчерта Байърли. Той добави обаче, че има още работа в области като корупцията на политическо ниво, злоупотребата със средства в областта на обществените поръчки и корупцията при финансирането на политическите партии.

Председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев отбеляза наличието на корупция в съдебната система и висшите й етажи. Като изход от ситуацията Пенчев посочи върховенството на закона - еднакъв за всички.

Кметът на София Бойко Борисов акцентира върху конкретната работа срещу корупцията, като за пример посочи създаването на единни гишета за административни услуги. И американският посланик у нас, и председателят на ВАС, и столичният кмет отбелязаха важността на неправителствения сектор в борбата срещу корупцията и конкретно дейността на Центъра за изследване на демокрацията.