/ ThinkStock/Getty Images
Коли, хванати без винетка извън града, да не могат да минават технически преглед или да напускат страната. Това предвиждат промените в закона за движението по пътищата, които бяха приети на първо четене в парламента. Глобата за такива автомобили ще бъде 300 лева.
 

Ако шофьор плати акта веднага, след като е било констатирано нарушението, глобата ще е наполовина. Ако обаче се забави 30 дни, ще плащат глобата в двоен размер, предвиждат приетите на първо четене промени.
 
Електронните фишове ще бъдат качвани в интернет. И по този начин няма да могат да се оправдават, че не знаят за наложените им санкции. Ако въпреки това бъдат хванати с неплатена глоба на пътя, книжките им ще се отнемат до изплащане на дължимото.
 
Очаквано поредните промени в закона предизвикаха дебат в пленарната зала, в който участие взеха Георги Свиленски от БСП и Станислав Иванов от ГЕРБ:
 
„Само че като предлагате това нещо, погледнали ли сте другите части от закона за движение по пътищата, където пише, че автомобил, който не е минал технически преглед, подлежи на 20 лева глоба. Тоест те просто ще спрат да ходят на технически преглед. Защото вчера им повишихте данъците, заради които пак няма да могат да минат, днес им вменявате на прегледите да събират и таксите на АПИ и просто шофьорите ще спрат да ходят на преглед, защото ще им е много по-лесно да бъдат глобени 10 пъти по 20 лева на пътя, отколкото да ходи да се занимава“, каза Георги Свиленски от БСП.
 
„По отношение на 20-те лева, които казахте - дали е минал годишен технически преглед, или не, той преди да реши и да премине с кола на технически преглед, той може да бъде засечен на пътя и да плати 300 лева, ако има неизплатени задължения към държавата по отношение на пътните такси“, посочи от своя страна Станислав Иванов от ГЕРБ.
 
В приетите на първо четене промени е заложено патрулните коли да бъдат оборудвани с ПОС терминали и при проверка на пътя глобите, включително и по-стари, да бъдат плащани веднага.