санирана сграда
санирана сграда / БГНЕС, архив
Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради ще продължи в рамките на осигурения финансов ресурс от 2 млрд. лв., увери регионалният министър Спас Попниколов, който се включи в среща на Националното сдружение на общините.

Спас Попниколов
БГНЕС, архив

По негови думи средствата ще стигнат за всички сключени договори за целево финансово финансиране, които са за 2022 сгради.

Сдружението на общините настоява да се размрази програмата за саниране
 
Кметовете са съобщили за множество случаи на забавяне при анексиране на договорите за целево финансиране. До същата констатация е стигнало и ръководството на министерството, което е наложило и изпращането на две писма с указания към Българска банка за развитие да бъдат подписани всички заявени искания за сключване на анекси към описаните 2022 договора, със забележката "до достигане на разполагаемия финансов ресурс".

Плащали за асансьори и домофони с пари по програмата за саниране

От банката са уверили, че се работи по въпроса с анексите. Било е посочено, че има ресурс и при изрядни документи сумите по анексите ще се разплащат своевременно. За останалите 2312 сдружения, които са с искания за финансиране, както и за още 1576 сдружения, които са сформирани допълнително, ще има пари при евентуалното увеличаване на бюджета на програмата с решение на Народното събрание, се посочва в съобщението.
 
БГНЕС