Катастрофирали коли плашат неразумните шофьори в София
Катастрофирали коли плашат неразумните шофьори в София / снимкa: Sofia Photo Agency

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов ще впише своето послание към участниците в движението по пътищата от 15.00 часа на столичния площад "Батенберг" пред "Стената на протеста". На инсталацията ще бъдат поставени 15 катастрофирали автомобила на фона на детски рисунки и послания към шофьорите.

Поредната инициатива на столичната пътна полиция започва под мотото "Децата тръгват на училище, да ги пазим на пътя!". Тя се провежда под патронажа на министъра на образованието Йорданка Фъндъкова и министъра на вътрешния министър Цветан Цветанов. Създадена е по идея на Симеон Симов - секретар на Съвета по безопасност на движението на децата в София.

Всеки може да остави посланието си към шофьорите в голямата книга „Стоп на войната по пътищата". Тя ще бъде отворена до 1 октомври на площад "Александър 1" точно до "Стената на протеста".

Катастрофирали коли плашат неразумните шофьори в София
netinfo

„Може да сме ориентир на пъпа на София, когато минават недисциплинирани и неразумни шофьори, дано малко да се стреснат. Мен ме побиха тръпки от радост, че това нещо може да направи впечатление на някого. И един неразумен шофьор да се стресне, сме направили много, защото този човек може да убие 10 души", коментира Симов.

Контролът на пътната обстановка в районите около училищата в цялата страна е засилен от 11 до 30 септември. Според черната статистика през 2008 година в България са загинали 12 деца, а тежко ранени са 521 деца пешеходци.