/ БГНЕС, архив
Хиляди автомобили напускат София за почивните дни
Хиляди автомобили напускат София за почивните дни
93470
Хиляди автомобили напускат София за почивните дни
  • Хиляди автомобили напускат София за почивните дни
Нови тапи по магистрала „Хемус” се очакват през почивните дни. От КАТ предупреждават, че тунелите на „Витиня” и „Ечемишка” ще бъдат отворени само в едната тръба, което е предпоставка за образуване на колони от коли. Очаква се около 300 000 автомобила да напуснат София. По изходите на столицата от „Пътната полиция” обещаха движението в масовата посока да става в две ленти, а в насрещното – по една.

Нови тапи по магистрала "Хемус" ни чакат през почивните дни

Около 300 хиляди автомобила се очаква да напуснат столицата за почивните дни. Нови тапи по магистрала „Хемус” се очакват преди тунелите „Витиня” и „Ечемишка”, които ще бъдат отворени само в едната тръба, съобщи главен инспектор Росен Рапчев от КАТ. От Пътна полиция прогнозират, че трафикът по магистрала "Хемус" ще е натоварен, като движението в тунела "Витиня" е пуснато в едната тръба, както и в "Ечемишка". Там се очаква да се образуват колони от автомобили, казва Рапчев. Алтернативни маршрути има по стария път I-1, както и през Своге, Ребърково в посока Видин и Монтана, допълни той.


КАТ с препоръки за безопасно движение по пътищата

По отношение на многото нарушители, каращи в аварийните ленти, Росен Рапчев заяви, че „Пътната полиция” не може да следи всеки километър от магистралата. Много от шофьорите и водачите използват аварийните ленти за придвижване. Това, естествено, се оказва препятствие, ако се случи тежък инцидент и службите - полиция, пожарна, спешна помощ, трябва да пристигнат на място, става невъзможно, каза Рапчев. От "Пътна полиция" отправят апел към водачите да не се движат в лентите за аварийно спиране. Не можем да сложим полицаи на всеки километър, които да упражняват контрол. Тук въпросът опира да самосъзнанието на шофьорите, отбеляза Рапчев.   

По изходите на София от „Пътна полиция” обещаха движението в масовата посока да става в две ленти, а в насрещното – по една. За хората, които ще пътуват към Гърция, пък от КАТ предупредиха, че на 1 май се очакват затруднения в движението в южната ни съседка заради планираната национална стачка в страната.