Калфин ще участва в проекта Първанов
Калфин ще участва в проекта Първанов / снимка: Sofia Photo Agency
Калфин ще участва в проекта "Първанов"
34295
Калфин ще участва в проекта "Първанов"
  • Калфин ще участва в проекта "Първанов"

Политическият проект на Георги Първанов не е срещу партиите в България и не ги замества. Целта е повече кадърни хора да участват в управлението, заяви във Варна евродепутатът Ивайло Калфин.

Той посочи, че не е сред основните организатори на политическия проект, който ще бъде подробно представен на 11 ноември.

Общото мислене на организаторите е, че в България трябва да се промени не толкова левицата или десницата. "Основният проблем е в пълната липса на доверие в институциите и дезангажирането на гражданите от държавата", каза евродепутатът.

"Там има едни политици, които ние не обичаме, те не стават за нищо, популярността им е много ниска, които трябва да решат проблемите, а отстрани нас никой не ни пита. Това е опасна тенденция, особено комбинирано със стила на управление, който в момента виждаме. Една партия, с един лидер, с пълно пренебрежение към институциите. Парламент, който бил от безделници; президентската институция не съществувала. Министри, които са му като деца и ще си ги сменя и уволнява, както си иска", коментира Калфин.

На въпрос ще бъде ли кандидат на новия проект за президентските избори, той отговори, че засега няма подобни планове.

По повод изпратения до българското посолство в Атина колет бомба Калфин в качеството си на бивш външен министър каза, че България не е пряко застрашена от терористични атаки, но не е и изолирана. Страната ни е подготвена да реагира в такива ситуации, но не бива да намалява бдителността си, допълни евродепутатът.